Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.


Bejelentették a Sumo World reformjait

Bejelentették a Sumo World reformjait
A világjárvány óriási kihívások elé állította a szumó világát, nevezetesen a birkózók egészségének és fittségének, valamint mentális egészségének fenntartása egy olyan vállalkozáson belül, amelynek pénzügyi helyzete egyre romlott. A világ újra megnyílt, de a hatások még érezhetőek. Egy nappal azután, hogy bejelentették, hogy összesen tizenkilenc rikishi vonult vissza az Aki Basho alatt (és után), azt a hírt hallottuk, hogy a Kyokai úgy döntött, hogy eltörli az új újoncokra vonatkozó magassági és súlykorlátozást.

Remélhetőleg ez lehetővé teszi, hogy több birkózó csatlakozhasson.

Korábban a legtöbb shin-deshinek 167 cm-nek és 67 kg-nak kellett lennie (a középiskolás újoncoknak 165 cm-nek és 65 kg-nak kellett lenniük).

A Kyokai véget vet annak a gyakorlatnak is, hogy néhány legjobb amatőr újoncot a Makushita osztály közepén, a Makushita 10 vagy 15-ben helyezzenek el.
Ehelyett a Makushita tsukedashi a Makushita 60-ra korlátozódik.
Ezt valószínűleg felülvizsgálják majd, ha a szakosztályt ismét 90 fokozatra bővítik.

A közelmúlt egyetemi fenomének, mint Hakuoho és Onosato, valamint a veteránok, mint Endo és Mitakeumi, profitáltak ebből.

Mindkét változás 2024 januárjában lép életbe.

A rikishi magasságára és súlyára vonatkozó korlátozások eltörlése kétségbeesett cselekedetnek tűnik, egy olyan módszernek, amellyel bármely japán férfi tinédzser előtt megnyílnak az ajtók. Ez nem feltétlenül így van. Számos kisebb birkózót akadályoztak a korlátozások. Híres, hogy Mainoumi megbukott a magassági korlátozáson (ami akkoriban magasabb volt, mint a jelenlegi szabály), ezért szilikont ültettek a feje tetejére!

Nem nyilvánvaló, hogy hány birkózótól tagadták meg a belépést a profi szumóba a magasságuk miatt az egész idő alatt, amióta a korlátozás érvényben van. Az sem világos, hogy vannak-e olyan feltörekvő amatőrök, akiket az a veszély fenyeget, hogy nem érik el a magasságra vonatkozó küszöböt.

Takanohana első yushója után nyilvánvaló a toborzás megugrása. Ezt a fellendülést azonban több olyan év követte, amikor a nyugdíjba vonulók száma meghaladta a bejövő újoncok számát. Az 1992-es és 1993-as hatalmas toborzási hullám valószínűleg több okból sem ismétlődik meg, nem csak a sportág népszerűségének csökkenése miatt. A Covid közelmúltbeli visszaesése rossz hír, az biztos. De a 2010-2011-es csalási és zaklatási botrányok miatti visszaesés még rosszabbnak tűnik.

A magasságra és súlyra vonatkozó követelmények eltörlésével együtt jár az a vágyálom, hogy az istállókban tartózkodó külföldiek számának korlátozását is enyhíteni kellene/lehetne. Ez kétségtelenül növelné a számokat. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a Kyokai valójában ezt akarja elérni. Szerintem minőségi birkózókat akarnak, igen. De minőségi japán birkózókat akarnak.

A sportot a kormány támogatja, és mély kulturális és vallási jelentőséggel bír. A "külföldi" tagság mindig nagyon kicsi lesz. Ennek ellenére sok birkózó megtalálta a módját, hogy kijátssza ezeket a szabályokat, ahogy Mainoumi is megtalálta a módját, hogy kijátssza a magassági követelményeket.

A magasabb szintű Makushita tsukedashi megszüntetése a 10-es és 15-ös szinten talán nagyobb hatással van a top-divíziós szumó minőségére, mint a magassági és súlyreformok. Az ígéretes amatőr újoncok úgy dönthetnek, hogy inkább lemondanak a profi szumóról, ha a makushita alsó szintjéről kell átküzdeniük magukat. Azonban még ennek is korlátozott lehet a tényleges hatása.

A jelenlegi sanyaku birkózók mindegyike a Jonokuchiból küzdötte fel magát. A legjobb tsukedashi birkózók Asanoyama és Gonoyama, akik mindketten a Sandanme-ban kezdték. Az egyetemi bajnokok nem voltak olyan dominánsak, mint amilyenre számítani lehetett. Mitakeumi és Ichinojo voltak talán a legsikeresebbek ebből a csoportból. De annyi más tehetség van, akik alulról jönnek felfelé, hogy kezdem azt hinni, hogy Jonokuchiban kellene keresnünk a következő Yokozunát.

Mindenesetre nagyon érdekes reformok, és az idő majd megmutatja, hogy mennyire tévedek mindkettővel kapcsolatban.

Kíváncsi vagyok, hogy ti mit gondoltok.
Shizukanayama 2023. September 30 - 16:43:09 178 0 hozzászólás 0 ennyiből 0 értékelés Nyomtatás

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • Még nem küldtek hozzászólást


Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %

SZUMO.INFO