Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.


2023 - AKI BASHO - ELEMZÉS - ÉRTÉKELÉS

2023 - AKI BASHO - ELEMZÉS - ÉRTÉKELÉS
2023 AKI BASHO - KOKUGIKAN

ELEMZÉS - SZUMO.INFO szemszögből...

Kezdjük első körben egy érdekességgel.

Makushita utolsó napjára heten voltak akik 6-1-es mérleggel zárták az utolsó nap küzdelmeit.

HITOSHI - KITADAICHI - KAYO - ASAHAKURYU - CHIYOARASHI - DAISEIZAN - ONOJO

Jöhetett a hetes szétlövés.A végén HITOSHI gyűjthette be az elismerést a Makushita yushoért.

JURYO

Akik velem együtt végig követték a JURYO küzdelmeit azok szép számmal láthattak igen magas szintű küzdelmeket.

Viszont csak ketten voltak akik igazán kiemelkedőt alkottak. A Juryo yusho birtokosa ICHIYAMAMOTO és a sokáig vezető ONOSATO.

ONOSATO 2023 májusában a NATSU BASHO-n lépett először dohyjoba.
Kapásból 6-1 es győzelmet ért el Makushita #10- rangban.

2023 JÚLIUSI NAGOYA BASHO-n már Makushita #3-mas rangban 4-3mas eredménnyel lehetett fel a JURYO osztályba.
A mostani AKI BASHO-n friss JURYO #14-es rangban küzdhetett. Az első kilenc mérkőzésén nem volt legyőzője.
Majd következett ICHIYAMAMOTO akitől kikapott. Aztán győzelem - vereség (Kitanowaka), aztán megint két győzelem és így fordult az utolsó nap küzdelmeire. Sajnos ROGA elrontotta a szétlövés esélyeit. Így csak a második hely jutott neki.

ICHIYAMAMOTO a felsőbb osztályból esett le a Juryo osztályba miután jónéhány basho-n gyenge vagy épp, hogy eredményeket hozott. (5-10, 8-7, 8-7,6-3-6, 6-9, 7-8, 10-5, 4-11, 4-11).
Az előző NAGOYA bashon is csak 4-9-2-t ért el. Csupán a mostani bashora tudta magát rendezni fejben és erőnlétben és így nyerni tudott. Kérdés azonban az, hogy ezzel a nyereséggel vajon meg tudja-e hosszan vetni a lábát a felső osztályban.
A mostani küzdelmek alatt csupán kétszer kapott ki. A negyedik napon BUSHOZAN-tól és a tizennegyedik napon Kitanowaka-tól.

Tény, hogy mindketten szépen küzdöttek. Nem kérdés, hogy megérdemli a felső osztályba való visszatérést ICHIYAMAMOTO. Tippem szerint valahol Maegashira #16 környékére fog esni.

ONOSATO-ra visszatérve a következő KYUSHU BASHO-n Juryo #7 magasságában fog küzdeni és remélhetőleg jó formában maradva következő lépcsőben januárban felkerülhet a felső osztályba.
MAKUUCHI

Menjünk talán sorba...

DAISHOHO - EM#17 - 3-12
Végig kereste önmagát. Egyszerűen nem találta a fogást szinte senkin sem. Sem fizikailag, sem fejben nem volt itt a tornán.
Juryoba való kiesése garantált. Juryo #7 környékére várom.
Tipp: J#7

KAGAYAKI - EM#16 - 5-10
Nekem eléggé olyanbá tűnt, hogy pihen a tornán és lesz ami lesz eredményeket hozott. Juryo itt is garantált. Juryo #5 környékére várom.
Tipp: J#5

TSURUGISHO - WM#16 - 8-7
Szimpla tornát hozott. Ahol kellett hozta a kötelezőt, az erősebbektől és technikásabbaktól kikapott. Kivétel Hokutofuji elleni győzelme. Mivel kachi-koshija van és szimpla ezért M#16-ra várom ugyanitt.
Tipp: M#16

ATAMIFUJI - EM#15 - 11-4 - JUN-YUSHO (準優勝) - Kantō-shō (敢闘賞)
Remek visszatérés volt a felsőbb osztályba. A májusi és júliusi tornán is Juryo 13-2 és 11-4-et hozott. Utóbbit Juryo bajnoki címmel együtt.
Kiemelkedőt nyújtott a tornán. Végig összpontosított és technikásan küzdött. Már a bevonulásokon látszott, hogy ott van fejben a küzdőpartner legyőzésére a taktika.
Igazi energia bomba volt végig. Amiben fejlődnie kellene még az az izgulás. Rengeteg elrontott tachiai-ja volt és sokszor került hátrányba is emiatt amit persze többlet erővel megoldott.
Mivel jó nagy aránnyal nyert és külön díjakat is kapott feljebb lépését EM#7-8 magasságába várom. Kérdés, hogy a tanács mer-e vele kockáztatni vagy sem. #8-nál a Makuuchi alsóbb rikishijeivel küzd első sorban, míg #7-nél már
a jobb rangsorolású rikishikkel.
Tipp: M#7

CHIYOSHOMA - WM#15 - 3-12
Ő sem találta magát a tornán. Három győzelme volt. Első, a nyolcadik és az utolsó napon. Eleje - közepe - vége. Nagyon hullámzó teljesítménye van a felsőbb osztályban.
Ezzel az eredménnyel Juryo várományos szintén - Juryo #6 köré várom.
Tipp: J#6

AOIYAMA - EM#14 - 5-10
Kiöregedett. Bocsánat ezért, de ez a tény.
Óriási csoda lenne ha Makuuchiban maradhatna. Ha igen akkor E/WM#17 és ez ajándék lenne neki. A basho ideje alatt nyilatkozta, hogy most már nagyon erősen foglalkoztatja a visszavonulás gondolata.
Ha kiesik a Juyroba akkor ICHINOJO-t követheti és egy szép ismételt feljutás után év végén visszavonulhat.
Tipp: Juryo #2 környéke

KOTOSHOHO - WM#14 - 5-10
Kiemelkedő eredménye nem volt a basho alatt. Láthatóan szenvedett. Juryo #3 magasságába várom

MYOGIRYU - EM#13 - 10-5
Kedvező sorsolása miatt tudott ilyen eredményt felmutatni. Volt egy-két villanása de sajna nem több.
Tipp: M#8

NISHIKIFUJI - WM#13 - 5-10
Az egytelen villanása a mai MITAKEUMI elleni győzelem. A többi úgymond kötelező elem volt.
Tipp: M#16

TAKARAFUJI - EM#12 - 7-8
Átlagos hullámzó teljesítmény. Kötelező minimumot hozta.
Tipp: M#13

SADANOUMI - WM#12 - 8-7
Ugyanaz mint TAKARAFUJI csak egyel több győzelem.
Tipp: M#12

MITAKEUMI - EM#11 - 9-6
GONOYAMA És NISHIKIGI ellen villantott de a többi átlagos kötelező győzelem.
Tipp: M#10

HOKUSEIHO - WM#11 - 10-5
Gyenge kezdés után bemelegedett és szép mérkőzéseket hozott a közép réteg mérkőzéseivel. Látszik, hogy a san'yakuhoz még nem elég erős, de az alsóbb rangsoroltaknál erősebb.
Ezt a korábbi bashokon is jól látni (5-10, 8-7,9-6,9-6).
Tipp: M#7

KINBOZAN - EM#10 - 9-6
Még mindig szoknia kell a Makuuchi légkörét, de stabilan a középmezőny tagja. Még technikában és felismerésben kell fejlődnie.
Tipp: M#8

ENDO - WM#10 - 9-6
Akárcsak Hokuseiho, csakhogy ENDO már masszívan a középmezőny része. A san'yakuhoz még mindig nem elég erős, de az alsóbb rangsoroltaknál erősebb. Előző bashokon is középlavírozásban volt.
Tipp: M#8

MIDORIFUJI - EM#9 - 10-5
Ez megint csak egy kedvező sorsolás eredménye. Az első nyolc napon kikapott a körülötte levőktől. A második nyolc napon viszont csak a nála alacsonyabb rangúaktól szerzett be győzelmeket.
Tipp: M#7

HAKUOHO - WM#9 - 0-0-15 - KYUJO (休場)
Jobbulást kívánunk HAKUOHO-nak.
Ha kis szerencséje van akkor M#17-ben még rangsorolják, de inkább Juryo #4. Aztán sajna a visszatérésig további esés a Makushita aljáig biztosan.

KOTOEKO és HIRADOUMI - M#8 - 6-9
Mindketten a középmezőnyben a középmezőnytől vagy lentebbről tudtak csak skalpokat gyűjteni, de egyikük sem volt meggyőző. Pihenő bashora tippelek esetükben.
Tipp: M#11

TAKAYASU - EM#7 - 10-5
Az ibaraki medve impozáns volt végig a bashon. Sikerült az állandó problémáján felül kerekednie és nem fáradt el a basho második felére.
A tizedik napon miután kikapott ATAMIFUJI-tól fájlalta a jobb csípőjét. Sajnos ez rányomta a további napokra a bélygét, de nem látszott rajta becsületére legyen mondva.
Nagyon jó formában volt és remélem kitart a következő bashóra is.
Tipp: M#2

OHO - WM#7 - 5-10
Sajnos ott folytatta hol abba hagyta. Egy basho kiváló szereplés, majd kettő lagymatag basho. (11-4, 6-9,5-10) ez alapján a következő basho erősebb lesz neki.
Tipp: M#12

ONOSHO - EM#6 - 9-6
A san'yakuhoz még mindig nem elég erős, de az alsóbb rangsoroltaknál erősebb. Igazi középmezőnybe való rikishi. Elevickél bashoról bashóra.
Tipp: M#4

RYUDEN - WM#6 - 6-9
Az alsóbb rangúaknál erősebb és nyeri is azokat, de feljebb már nem érvényesül.
Tipp: M#9

GONOYAMA - EM#5 - 9-6
Igazán figyelemre méltó Gonoyama. Az előző bashon kanto-shō-val jutalmazott rikishi a mostani bashon is el-el kapott egy egy nagyobb skalpot. Tobizaru - Meisei - Shonnanoumi
Még van hova erősödnie és a technikáján is még picit csiholni kell és akkor egy stabil M1 - Sekiwake lehet belőle hamarosan.
Tipp: M#2

SHONANNOUMI - WM#5 - 7-8
Kicsit ingadozó teljesítmény, de azért SHODAI-t és ENDO-t is elcsípte.
Tipp: M#6

TAKANOSHO - EM#4 - 6-9
Megint csak ismételni tudom magam. san'yakuhoz kevés, lentebb meg sok.
Tipp: M#6

URA - WM#6 - 9-6
Ismét ingadozott. Esélytelen meccseit nyerte (HOSHORYU - MEISEI - HOKUTOFUJI - NISHIKIGI), a nagyoktól kikapott (KIRISHIMA - TAKAKEISHO - ABI - SHODAI).
Olyan kifordított rikishi még mondig. A sötét ló amire nem lehet tippelni se, mert tippgyilkos...
Tipp: M#4

SHODAI - EM#3 - 8-7
Az igazi alibi rikishi. Ennyire enerváltan, semmi kedvvel dohyjoba lépő rikishi egyszerűen pazarlás.
A 8-7 gyakorlatilag abból jött össze, hogy a többiek bénáztak már bocsánat. Na jó az utolsó 1-2 nem amikor már látszott, hogy a kk elérhető.
Jónéhány bashóval ezelőtt feladta az egészet és azóta totálisan enervált.
Tipp: M#3

TAMAWASHI - WM#3 - 2-13
Hát ez a basho katasztrófa volt számára. Gyakorlatilag pofozózsák volt. A két győzelméből CHIYOSHOMA elleni az malacos volt, DAISHOHO ellen látszott valami, hogy azért ő egy rikishi és azért tudna is küzdeni.
Tipp: M#13

ABI és ASANOYAMA - M#2 - 9-6
Mindketten csak középszerűek voltak ezen a basho-n. Voltak ballépéseik, és voltak szép küzdelmek is, de összességében nem voltam velük elégedett. Alibi bashónak tűnt nekem ez most mindkettejüktől.
Tipp:M#1 és Komusubi

HOKUTOFUJI - M#1 - 8-7
A kezdeti három ozeki skalp jó irányt mutatott, de sajnos a végére elfáradt és becsúszott néhány baki és elrontott tachiai.
Takayau betegségben küzd. Azaz a második felére elfáradt. reméljük a következő bashora sikerül átmentenie a kezdeti formát és megint jó küzdelmekre számíthatunk tőle.
Tipp: Komusubi

NISHIKIGI és TOBIZARU - KOMUSUBI - 5-10 és 6-9
NISHIKIGi továbbra is nagy skalpokat gyűjtött be (HOSHORYU, KIRISHIMA, TOBIZARU, ASANOYAMA) de ezzel kis is merült a tár akárcsak TOBIZARU-nál (HOSHORYU).
Talán a következő tornán.
Tipp: M#4 és M#3

KOTONOWAKA - SEKIWAKE - 9-6
Nagyjából hozta az elvártat. HOSHORYU, SHODAI, NISHIKIGI, WAKAMOTOHARU, ABI ezek nagy skalpok, de még egy pici hiányzik. Ezen a bashon olyan 80%-kal küzdött.
Tipp: Sekiwake

DAIEISHO - SEKIWAKE - 10-5
Ismét meggyőző küzdelmeket láthattunk tőle. Erős alapanyag és gyűjti az ozekihez a győzelmeket szépen sorban.
Tipp: Sekiwake

WAKAMOTOHARU - SEKIWAKE - 9-6
A nagyobbak ellen nem sikerült. Igaz most KIRISHIMA-t elkerülte. A többit pedig szépen hozta. Szerintem pihent egyet és következő tornán erősít ismét.
Tipp: Sekiwake

HOSHORYU - OZEKI - 8-7
Nagyon nehezen lett meg a kk. Az elejét elszórakozta. Csak akkor kapott észbe amikor már nagyon rezgett a léc. Akkor viszont hozta ami elvárható volt tőle.
Kicsit elszállt magától és ez a basho közepéig kitartott. Többet várok tőle. Sokkal sokkal többet.
Tipp: Ozeki

KIRISHIMA - OZEKI - 9-6
Kicsit rápihent a dolgokra és nem a tudásának megfelelően küzdött a bashon. Csalódás volt ez a bashó nekem tőle.
Tipp: Ozeki

TAKAKEISHO - OZEKI - 11-4 - Yūshō (優勝)
Sajnálom, de továbbra sem szeretem TAKAKEISHO-t. Sem a stílusa, sem pedig a küzdelmei. Teljesen egysíkú tolás központú a kimarite-ja. Értem én, hogy Ozeki és ezt el érte és tartja is - és ezt tisztelem is nagyon - , de akkor
sem az igazi. Lábai sérülékenyek és egysíkú is éppen ezért sosem lesz yokozuna. Ezt a vének is látják.
Tipp: Ozeki

TERUNOFUJI - YOKOZUNA - 0-0-15
Nem értékelhető. Szerintem amint lesz megfelelő yokozuna jelölt azonnal visszavonul.

Összességéban szoros basho-t láthattunk a két felsőbb osztályban ami üde szinfolt volt. Végig izguhattunk, hogy kié lesz a YUSHO.
Találkozunk novemberben a KYUSHU BASHO-n.

HAKKEYOI!!

[Shizukanayama]
Shizukanayama 2023. September 24 - 14:38:36 282 0 hozzászólás 0 ennyiből 0 értékelés Nyomtatás

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • Még nem küldtek hozzászólást


Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %

SZUMO.INFO