Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.

DANPATSU-SHIKI ceremóniák ismét...

A világ szinte minden más sportágához hasonlóan a szumót is mélyen érintette a COVID-19 járvány.

A tornákat, regionális túrákat és egyéb eseményeket többször elhalasztották, vagy akár teljesen le is mondták, míg a megtartott találkozók látogatottságát jelentősen csökkentették, hogy megfeleljenek a különböző vészhelyzeti irányelveknek.

Számos magas rangú birkózót és edzőt felfüggesztettek vagy elbocsátottak a Japán Szumószövetség által a 28 éves rikishi Shobushi koronavírus okozta halála miatt elrendelt kijárási tilalmak és zárlatok megszegése miatt.

Japán nemzeti sportja számára 18 hónapos kihívást jelentett, de mivel az aktív COVID-19-es esetek száma a két hónappal ezelőtti 1%-ra esett vissza, és a lakosság több mint 70%-a be van oltva, komoly remény van arra, hogy a normalitáshoz való visszatérés a láthatáron belül van.

Ennek a folyamatnak része az is, hogy a fővároson kívül is megrendezik a tervezett versenyeket. Két év óta először a szumó visszatér Fukuokába, a Kyushu Basho november 14-én kezdődik.

A normalizálódás azt is jelenti, hogy a számos visszavonulási ceremóniát, amelyek a járvány kezdete óta szünetelnek, tovább kell vinni.

Ahogyan a szumó egyik legfelismerhetőbb látványossága, úgy a birkózó aktív pályafutásának befejezését követő eltávolítása vitathatatlanul a leghatározottabb és legszimbolikusabb befejezés a sportágban.

Mivel a következő másfél évben számos danpatsu-shiki (hajvágási szertartás) lesz, a szurkolók - különösen a külföldiek - számára ez egy ritka lehetőség arra, hogy aktívan részt vegyenek egy ōzumo-eseményen.A szumó világszintű ismertsége jelentősen megnőtt az elmúlt öt-tíz évben, és a külföldről a sportágat személyesen megnézni érkező rajongók száma is hatalmasat ugrott. Anekdotikus bizonyítékok azt sugallják, hogy az utóbbi időben a szumóversenyeken részt vevő külföldi arcok nagyobb százaléka hozzáértő szurkoló, aki azért van ott, hogy bizonyos birkózóknak szurkoljon, nem pedig azért, hogy Japánba látogasson, és véletlenül, kíváncsiságból szerepeljen a szumó az útitervében.

A külföldi szurkolói bázis növekedése és a sportágat alaposan ismerő külföldi emberek számának jelentős növekedése ellenére a Japánon kívüliek számára még mindig problémát jelent a hozzáférhetőség. A versenyeken való részvétel és a sportággal való naprakészség munkát igényel, és a rikishi-kkel való kapcsolatteremtés lehetőségei nehezen elérhetőek.

A hivatalos versenyekkel ellentétben azonban a danpatsu-shikik magánszervezésű ünnepségek, amelyeken - egy bizonyos összegért - szinte bárki részt vehet a nap eseményeiben.

Mivel Japán az utazási korlátozások enyhítésére és határainak fokozatos megnyitására törekszik, a visszavonulási ceremóniák vonzó lehetőséget jelentenek a szumóra éhes külföldi szurkolók számára, akik nem tudnak elutazni az országba a hivatalos találkozók idejére - különösen, mivel a sportág legismertebb rikishi-k danpatsu-shikijeit általában a könnyen megközelíthető tokiói Ryogoku Kokugikanban tartják.


Kotoōshū danpatsu-shikije - Hakuho közreműködésével.A szurkolók számára további ösztönzést jelent az a tény, hogy a danpatsu-shiki egyfajta nyugdíjazási adománygyűjtésként is szolgál a tiszteletbeli birkózó számára, a nap bevételét közvetlenül neki juttatják el. Ha tudod, hogy segítesz az egyik kedvenc birkózódnak, hogy felkészüljön élete második szakaszára, könnyebben lenyeled a gyakran borsos összegeket, amelyeket azért a megtiszteltetésért kérnek, hogy levághass egy hajszálat.

A családtagok, szurkolók és rajongók felvonulása mellett, akik egymás után lépnek a ringbe, hogy levágják a visszavonuló birkózó tincseit, a danpatsu-shiki gyakran tartalmaz minitornákat, taiko dobolást, gyerekek vs. rikishi küzdelmeket, komikus szumót és számos más, a regionális turnékon és egynapos rendezvényeken látott tevékenységet, ami vonzó ajánlatot jelent mindazok számára, akik egyszerűen csak egy napot szeretnének eltölteni.

A külföldi rajongók körében népszerűbb rikishi-k közül néhányan a közeljövőben tartják a visszavonulási ceremóniájukat. Aminishiki és Yoshikaze 2022 első felére van betervezve, míg Japánnak teljesen nyitottnak kell lennie, mire olyan nagy nevek, mint Kakuryu és Kotoshogiku megtartják a danpatsu-shikijüket.


Baruto danpatsu-shikije


Természetesen sokan várják Hakuho visszavonulási ceremóniájának időpontjának bejelentését. Mivel a szumónaptárban korlátozott helyek állnak rendelkezésre, és a danpatsu-shiki megtartására váró birkózók sokasága várakozik, a szumó történetének legnagyobb rikishije még egy darabig viselheti a felső csomót. Amint azonban döntés születik a hajvágási szertartás időpontjáról, a jegyek valószínűleg szinte azonnal elkelnek, és olyan tömeget vonzanak majd, amely akár meg is töltheti a Kokugikant.

A ringben állni és levágni Hakuho egy szál haját nem olyan lehetőség, mint bármely más sportágban.

Egy ilyen alkalom részese lenni olyan, mintha Babe Ruth utolsó meccsén ünnepélyesen dobnánk egy labdát Babe Ruthnak, vagy Michael Jordannel dobnánk kosárlabdát a visszavonulása után, vagy Pelével rúgnánk labdát, mielőtt utoljára viselné a brazil mezt. Egyetlen más sportág sem kínál a rendszeres szurkolóknak lehetőséget arra, hogy ilyen bensőséges módon részesei lehessenek a történelemnek a legnagyobb bajnokok bevonásával.

A jól ismert rikishi-k visszavonulási ünnepségén általában sok jelenlegi és korábbi legenda is részt vesz, ami még vonzóbbá teszi az eseményt a szurkolók számára.

Azok számára, akik nem tudnak elmenni a nagyobb önálló danpatsu-shikire, egy másik lehetőség, hogy részt vesznek az istállók által a szumóverseny utolsó napján tartott senshuraku partik egyikén. Ezek általában kétórás rendezvények, amelyek lehetővé teszik, hogy vegyülj és elvegyülj a rikishi-kkel, de az alacsonyabb rangú birkózók hajvágási ceremóniáját is tartalmazzák.

Forrás: Japantimes

- László -

-László- 2021-10-28 - 19:18:34 59 0 hozzászólás 0 ennyiből 0 értékelés Nyomtatás

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • Még nem küldtek hozzászólást


Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %